Skip to main content

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het zadelpas consult

Eerst maken we even kennis

Om te beginnen wil ik eerst goed kennismaken met jou en met je paard, waarbij een eventuele medische achtergrond goed wordt besproken. Ook is het belangrijk dat ik een goed beeld krijg van je niveau en intensiteit van de trainingen met je paard.

De kennismaking is een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke advies. Het gaat immers ook om jouw rijstijl en -ervaring en wat je doelstellingen zijn.

Beoordelen van je paard

Hierna bekijk ik de bouw van je paard, ik kijk onder meer goed naar de bespiering, schoft, symmetrie van de schouders en bekken en de vacht. Ook controleer ik of er zichtbare of voelbare drukplekken en/of zwellingen te vinden zijn of dat er blokkades of pijnpunten zijn in het ruggebied.

Ik maak gebruik van verschillende hulpmiddelen, zo wordt er een template gemaakt (een soort afdruk) van het zadelgebied van je paard.

Selecteren van de kanshebbers

Nu kunnen we enkele zadels gaan uitproberen die goed passen op je paard en aansluiten bij jouw wensen. We letten hierbij met name op de ligging en de inwerking van het zadel op je paard, en op wat het zadel doet met jouw houding.

We kijken naar:

  • de boommaat
  • ruimte tussen de kussens
  • lengte van het zadel
  • contactpunten met de rug
  • balansligging
  • positie van de ruiter

Tenslotte geef ik je een eerlijk advies welk zadel het meest geschikt is en of het nog nodig is omĀ  aanpassingen te doen om tot het beste resultaat te komen. Denk hierbij aan de singel, het dekje etc.

Bestellen van je zadel

Als je besluit om een zadel te bestellen nemen we samen de mogelijkheden door: welk type leer, de kleur, biesjes, er is veel mogelijk. Natuurlijk adviseer ik je daarbij. Vervolgens zorg ik voor bestelling van het zadel bij de fabriek.

Zodra je zadel door de fabriek bij mij is afgeleverd zal ik het nog controleren en neem ik contact met je op voor een aflever-afspraak. Tijdens die afspraak moet je uiteraard weer op het zadel rijden en als alles goed is laat ik het zadel bij je achter.